TIPY NA NETRADIČNÍ AKTIVITY V ČESKU

Sluníčko venku přímo vyzývá k vodním radovánkám, a tak Vám přinášíme další tip, jak netradičně strávit čas venku. Paddleboardy se staly ve světě hitem několika posledních let a jedná se o celkem rozšířenou zábavu už i u nás v Čechách. Paddleboardy se staly ve světě hitem několika posledních let a jedná se o celkem rozšířenou zábavu už i u nás v Čechách.

Datum:
TIPY NA NETRADIČNÍ AKTIVITY V ČESKU

5 TIPŮ NA PADDLEBOARDING

Paddleboard
 

Paddleboard - co to je?

Jedná se o pevný nebo nafukovací plovák podobný surfařskému prknu. Na rozdíl od něj je ale větší, stabilnější a lehce přenositelný díky možnosti vyfouknutí a sbalení do relativně malého balíčku. Dalším podstatným rozdílem je způsob ovládání. Na paddleboardu se pohybujete pomocí dlouhého pádla.

Proč je to tak populární?

Velkým plusem je, že jízda na paddleboardu nevyžaduje žádný zvláštní trénink a po pár pokusech na něm zvládne jet každý. Díky pádlu je snadné se pohybovat po stojaté vodě, a proto se perfektně hodí i na české rybníky a přehrady. Jakmile zvládnete základní rovnováhu, pádlování a zatáčení, začíná ta pravá zábava.

Na paddleboardu je možné sjíždět jezy, provozovat jógu (včetně stojky na hlavě) nebo si třeba užít zábavu se svým psím mazlíčkem. Některé paddleboardy umožňují připnutí plachty a chytání větru jako při windsurfingu.

Kde to stojí za to?

Abyste si užili zábavu na paddleboardu, nemusíte si hned prkno sami pořizovat. Po České republice je už mnoho půjčoven, kde vás vybaví vším potřebným, vysvětlí základní ovládání a případně poskytnou instruktora.

Praha z nové perspektivy

Od loňského roku platí v Praze omezení, kde se můžete s paddleboardem po řece pohybovat. Jedním z bezpečných a perfektně vybavených míst pro tyto radovánky jsou Žluté lázně. Cena pronájmu prkna se zde pohybuje mezi 220 a 270 korunami podle toho, v jaký čas si plovák půjčujete.

Druhým pražským tipem je koupaliště Džbán. Zde cena začíná na 200 Kč/hodinu a snižuje se s delším časem.

S větrem v plachtách na Nehranicích

Výborným místem, kde si vyzkoušet windsuping neboli paddleboarding s plachtou, je přehrada Nechranice. Často zde fouká ideální západní vítr, funguje zde vodní záchranná služba, kdyby se cokoliv pokazilo, a nachází se zde i půjčovna vybavení.

Mácháč

Dalším klasickým místem pro vodní radovánky je Máchovo jezero. Díky svému snadnému přístupu do vody je ideálním místem pro začátečníky i děti. Cena půjčovného zde začíná na 200 Kč/hodinu, v případě chladnějšího počasí je možné vypůjčit si také neopren a jiné vychytávky.

Krumlov jinak

Kdo projížděl někdy Krumlovem na kánoi či raftu, ví, že kromě nádherného výhledu je zde také několik zábavných jezů a s trochou cviku je možné si jet sjet také na paddleboardu. Například jez Lyra je dobrodružný i na velkém plavidle, co teprve na paddleboardu ????. Půjčoven je v Krumlově i po celé vodácké trase několik, takže nebude problém si vybrat. Půjčení paddleboardu v sezóně na celý den se pohybuje kolem 400 Kč.

Morava

I na Moravě se nachází mnoho kvalitních míst, kde si tuto zábavu dopřát. Doporučit můžeme Brněnskou přehradu, Baťův kanál, vodní nádrž Vranov nebo Nové Mlýny. Cena půjčovného zde startuje na 150 Kč/hodinu.

 

Tak na co ještě čekáte? Vyrazte chytat bronz a zároveň trochu protáhnout tělo!